In teams draait het niet alleen om doelen en resultaten. Het gaat ook om hoe mensen zich tot elkaar verhouden, hoe vertrouwen groeit (of stagneert), en wat er onder de oppervlakte meespeelt. Ik bied teamcoaching in Zwolle aan vanuit een contextuele benadering, waarbij we samen kijken naar wat er echt toe doet: onderlinge verbondenheid, rechtvaardigheid, en ruimte voor ieders verhaal.
Of het nu gaat om spanningen in het team, vastlopende communicatie, of juist de behoefte om te verdiepen en te groeien als groep – ik help teams om elkaar opnieuw te ontmoeten.
Wat je kunt verwachten
Als teamcoach bied ik geen standaardtrajecten. Ieder team is uniek. Wat wél altijd centraal staat:
- Ruimte om te onderzoeken wat er speelt, ook als dat (nog) niet uitgesproken is.
- Begeleiding vanuit relationeel inzicht en professionele afstand.
- Aandacht voor persoonlijke én gezamenlijke patronen.
- Oprechte ontmoeting en dialoog – niet vanuit oordeel, maar vanuit nieuwsgierigheid.
Ik werk met teams in het sociaal domein, het onderwijs, zorginstellingen en andere organisaties waarin de menselijke maat telt. Daarbij is er altijd oog voor zowel individuele betrokkenheid als het grotere geheel.
De contextuele bril (naar Nagy)
Wat mijn werkwijze bijzonder maakt, is de contextuele bril die ik meeneem. Deze benadering – ontwikkeld door Iván Böszörményi-Nagy – gaat uit van het principe dat mensen ingebed zijn in relaties. In teams zie je dat terug in loyaliteiten, rechtvaardigheidsgevoel, stil verdriet en onvervulde verwachtingen. Veel gedrag krijgt pas betekenis als je kijkt naar waar het vandaan komt.
In de teamcoaching onderzoeken we:
- Wat speelt er op relationeel niveau binnen het team?
- Waar zit spanning tussen geven en ontvangen?
- Welke (onuitgesproken) verwachtingen beïnvloeden de samenwerking?
- Hoe kunnen we werken aan meer wederkerigheid, vertrouwen en recht doen aan ieders verhaal?
Door te kijken met deze bril, ontstaat er ruimte voor herstel. Niet alleen van samenwerking, maar ook van vertrouwen en verbinding.
