Contextuele therapie

Samen pakken we de onderliggende oorzaak aan

Elk traject is uniek, omdat ieder mens een eigen verhaal, achtergrond en relaties meebrengt. We onderzoeken samen wat voor jou belangrijk is en welke patronen, verlangens en uitdagingen daarin een rol spelen.

Voor vragen:

Laat je gegevens achter voor een gratis & vrijblijvend kennismakingsgesprek

In ons leven zijn we voortdurend in relatie met anderen. Met onze ouders, kinderen, partners, collega’s, vrienden. Die relaties vormen ons, geven ons kracht — maar kunnen ons ook verwonden. Contextuele therapie helpt om inzicht te krijgen in die dynamiek en om patronen te doorbreken die je belemmeren in je persoonlijke groei en verbinding met anderen.

Wat is contextuele therapie?

Contextuele therapie is een benadering die kijkt naar de mens in zijn relationele context. Het is ontwikkeld door de Hongaars-Amerikaanse psychiater Ivan Boszormenyi-Nagy. In deze therapievorm gaat het niet alleen om jouw individuele verhaal, maar ook om hoe je verbonden bent met de generaties vóór jou — en wat je doorgeeft aan de generaties na jou.

We staan stil bij loyaliteiten, rechtvaardigheid, geven en ontvangen, en de balans daarin. Soms draag je lasten die niet van jou zijn. Soms geef je meer dan je ontvangt, of ben je juist afgesneden van je eigen behoeften. Contextuele therapie helpt je om dat te herkennen, te begrijpen en opnieuw richting te geven.

Waarom contextuele therapie?

Deze vorm van therapie kan bijzonder helpend zijn als je:

  • Vastloopt in familierelaties of partnerrelaties
  • Last hebt van patronen die generaties teruggaan
  • Je verantwoordelijk voelt voor (te) veel
  • Moeite hebt met grenzen stellen of ontvangen
  • Zoekt naar verzoening of verwerking van familietrauma
  • Je plek in je familie of leven wilt (her)vinden

Mijn werkwijze

In de sessies gaan we samen op zoek naar de onderliggende dynamiek die meespeelt in jouw situatie. We onderzoeken je gezin van herkomst, je positie daarin, onuitgesproken verwachtingen en de manier waarop je hebt leren omgaan met geven en ontvangen. Vaak ontstaat er tijdens dit proces meer mildheid, begrip en ruimte — voor jezelf en voor anderen.

Ik werk zonder oordeel en met aandacht voor het geheel van jouw verhaal. Soms maken we gebruik van genogrammen (een soort familie-opstelling op papier), om inzicht te krijgen in de familiegeschiedenis. Alles in dienst van helderheid, heling en herstel.

Ruimte voor verbinding

Contextuele therapie nodigt uit tot echte verbinding — met jezelf en met de ander. Niet door alles goed te praten of te negeren, maar door eerlijk te kijken naar wat was, wat is en wat kan veranderen.

Wil jij werken aan herstel in jouw relaties, en daarin ook jezelf beter leren begrijpen? Neem gerust contact met me op. Je bent welkom.

Chat openen
Stel een vraag
Stel gerust een vraag als je er niet uit komt. Je bent welkom.